Bosch plant wereldwijde uitbreiding van geautomatiseerd parkeren

/laatste-nieuws/artikel/bosch-plant-wereldwijde-uitbreiding-van-geautomatiseerd-parkeren/

Bosch breidt de toegang tot geautomatiseerd parkeren uit nu zijn systemen zijn goedgekeurd voor commercieel gebruik op de luchthaven van Stuttgart. De grootmacht in de automobielbranche met gekoppelde parkeertechnologie-partner APCOA installeert de technologie in 15 verdere parkeergarages in Duitsland. Van Hamburg tot München zal er vanaf 2023 gewerkt worden aan de uitbreiding van het infrastructuurgebaseerde, geautomatiseerde en zelfrijdende parkeersysteem SAE Level 4.

Als eerste stap willen de twee bedrijven tot vier parkeerplaatsen per parkeergarage klaar maken voor geautomatiseerd parkeren. Ze voorzien ook een uitrol van de systemen wereldwijd. De bedrijven zeiden dat hun doel is om enkele honderden parkeergarages wereldwijd uit te rusten met geautomatiseerd parkeren in de komende jaren.

Hun systeem stelt rijders in staat om een voertuig te parkeren in een overdrachtszone in de buurt van de ingang van een parkeergarage en vervolgens, met behulp van een smartphone-app, kunnen ze een aanvraag doen voor de geautomatiseerde en zelfrijdende parkeerdienst. De basis hiervoor zijn Bosch stereocamera's, die niet alleen lege parkeerplaatsen identificeren, maar ook de rijstrook en de omgeving monitoren en obstakels of mensen in de rijstrook detecteren. Als er een onverwachte hindernis wordt gedetecteerd, remt het voertuig af en komt het tot stilstand. Pas als de route vrij is, gaat het verder. Hiervoor worden alle door de camera's gegenereerde gegevens gevoed naar edge computers. Algoritmen geven het rijmanoeuvre door en maken zo zelfrijdend parkeren mogelijk, zelfs bij het rijden tussen verdiepingen op smalle opritten. Het systeem maakt ook gebruik van technologie die in de parkeergarage is geïnstalleerd, waardoor de technische eisen in het voertuig minimaal zijn, zodat de geautomatiseerde en zelfrijdende parkeerdienst zich lenen voor alle voertuigklassen.

Dr. Markus Heyn, lid van de raad van bestuur van Bosch en voorzitter van de businesssector oplossingen voor mobiliteit, zei: "We zullen het aantal dergelijke parkeerplaatsen uitbreiden op basis van de verwachte groei van voertuigen met geautomatiseerde parkeerfuncties. Onze ervaring met oplaadpunten voor elektrische voertuigen laat zien hoe belangrijk het is dat de infrastructuurgroei op gelijke voet blijft met de technologie. Samen met onze partner APCOA zorgen we er nu voor dat dit ook het geval is voor geautomatiseerd parkeren.

Terug